Zelf gitaar leren spelen

Met de juiste cursus is het kinderspel!

Zelf gitaar stemmen

Als men een gitaar een lange tijd bespeelt zonder de gitaar te stemmen dan kan het voorkomen dat de gitaar snaren niet meer even aangespannen zijn als ze eerst waren. het is dus nodig om de snaren van de gitaar af en toe te stemmen zodat we weer de juiste toon spelen op onze gitaar.

Manieren om de gitaar te stemmen

Zelf de gitaar stemmen kan op enkele verschillende manieren.

Manier 1: De gitaar online stemmen op het gehoor

Deze methode wordt enkel aangeraden aan mensen die al meer ervaring hebben en ook wekelijk kunnen horen wanneer  een snaar de juiste toon speelt.

Via het onderstaande programma’tje kunnen we de verschillende tonen van de gitaar horen en de snaren hierop afstemmen.

Manier 2: Alternatieve methode om de gitaar op het gehoor af te stemmen

De 2de methode is net als de eerste op het gehoor maar we gaan een eenvoudig trucje gebruiken om de snaren te stemmen.

We stemmen de snaren aan de hand van de vorige snaar die we gaan indrukken op de 5de fret. De 2de snaar moet dan net hetzelfde klinken als de eerste snaar die ingedrukt is op de 5de fret. Let wel op! de E snaar moet wel correct gestemd zijn, anders kunnen we de andere gitaarsnaren hier niet op afstemmen. De E snaar kan je stemmen via een van de andere methodes op deze pagina. Als we dus de E snaar correct gestemd hebben dan kunnen we deze inhouden op de 5de fret. De A snaar moet dan net hetzelfde klinken als de E snaar.

Hoe moet je de gitaarsnaren stemmen via deze methode?

De E snaar ingedrukt op de 5de fret = de toon van de A snaar

De A snaar ingedrukt op de 5de fret = de toon van de D snaar

De D snaar ingedrukt op de 5de fret = de toon van de G snaar

De G snaar ingedrukt op de 4de fret = de toon van de B snaar

De B snaar ingedrukt op de 5de fret = de toon van de e snaar

Manier 3: De gitaar stemmen via het minituner programma

De 3de methode is veel makkelijker aangezien de software zelf zal aangeven wanneer de de snaar correct is aangespannen.

Het minituner programma kan je hier downloaden. Als het programma geinstalleerd is op je pc kan je zelf je gitaar stemmen aan de hand van je micro. Gebruik wel een degelijke micro zodat het geluid in een goede kwaliteit naar het programma wordt verzonden. Wat ook zou kunnen is dat je je versterker aansluit op de input van de videokaart. Hoe je dit juist moet doen kan je hier lezen. Met een goede microfoon is het ook wel mogelijk maar je zit natuurlijk met enkele ruiselementen.

Via audio source selecteer je de bron van je audio, in dit geval je geluidskaar waar je microfoon op zit. Als de geluidsbron gekozen is kan je starten met het stemmen van je gitaar via het software programma. Op deze manier kan je eenvoudig je gitaar stemmen via je pc.

Manier4: De gitaar stemmen met een stemapparaat

Bij de laatste methode wordt er gebruikt gemaakt van een stemapparaat om de snaren van de gitaar te stemmen. Deze methode is het meest accuraat en wordt dan ook aangeraden om te gebruiken bij het afstemmen van je snaren.

overzicht van gitaar stemapparaten

Privacy policy