Zelf gitaar leren spelen

Met de juiste cursus is het kinderspel!

Welke gitaar kopen?

Je hebt er eindelijk werk van gemaakt en je wilt je een gitaar aanschaffen. Nu zit je nog met de brandende vraag, welke gitaar moet ik kopen?

Er zijn verschillende soorten gitaren met allemaal hun eigen speelwijze. Het grootste onderscheidt dat men kan maken tussen gitaren is het verschil tussen de elektrische gitaar en de akoestische gitaar.

Verschil elektrische gitaar en akoestische gitaar

Het verschil tussen een elektrische gitaar is nogal redelijk eenvoudig. De elektrische gitaar wordt aangesloten op een versterker en het geluid kan worden beïnvloedt door een gitaar pedaal. Dit type van gitaren is zeer populair bij Rock en Metal muziek. Ook is de mogelijkheid om een hoofdtelefoon te gebruiken tijdens het oefenen een groot voordeel.

De akoestische gitaar daarentegen wordt niet aangesloten op een versterker maar maakt gebruik van een klankkast om geluid te produceren. Alhoewel de meeste akoestische gitaren niet op een versterker kunnen worden aangesloten zijn er toch enkele waarbij men dit wel kan doen. De elektro akoestische gitaar kan men zowel gewoon als op een versterker bespelen. De semi-akoestische gitaar kan niet worden bespeeld zonder versterker. Bij de meeste akeostische gitaren kan men dus geen hoofdtelefoon gebruiken maar men kan deze wel overal bespelen zonder een versterker of andere elektronica, wat natuurlijk een groot voordeel is.

Type elektrische gitaren

Bij de elektrische gitaren zijn er 2 hoofdtypes waarop de meeste gitaren gebaseerd zijn. Deze 2 types zijn de Gibson Les Paul gitaren en de Fender Stratocaster gitaren.

De Gibson Les Paul gitaren zijn aan de zwaardere kant en hebben een dikkere nek. De bouw van de Les Paul gitaren zorgt er voor dat er sprake is van een voller en warmer geluid t.o.v. dat van de Fender.

De Fender Stratocaster is een lichtere elektrische gitaar en heeft een dunnere nek. De Fender gitaren hebben een helderder geluid.

Uiteindelijk is het de persoonlijke voorkeur die van belang is. Beide gitaren zijn evengoed en hebben een goede klank.

Beluister zelf het verschil tussen de Fender en de Fibson via de onderstaande video

 

Type akoestische gitaren

Er zijn 2 hoofdtype akoestische gitaren. De klassieke of spaanse gitaar waarbij het grootste verschil de nylon gitaar snaren zijn. En de western gitaar welke beschikt over stalen gitaar snaren.

Voor beginners wordt het aangeraden om een klassieke gitaar te nemen omdat men al snel last zal ondervinden aan de vingers indien men op een western gitaar speelt. Na een langere periode van gitaar spelen zal er zich eelt vormen op de vingers wat ervoor zorgt dat men er geen last meer van ondervindt.

Beluister zelf het verschil tussen de klassieke gitaar en de western gitaar via de onderstaande video

Welke gitaar je nu uiteindelijk gaat kopen hangt in de eerste plaats af van de muziekstijl die je wilt gaan spelen. Metal muziek speel je nu eenmaal op een elektrische gitaar.

Ga naar het overzicht van goedkope gitaren

Privacy policy